Książki

Nowe, nowsze, najnowsze.
O zmianach we współczesnej polszczyźnie

Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego

Szczecin 2019

Nowe, nowsze, najnowsze. O zmianach we współczesnej polszczyźnie

Recenzent: prof. dr hab. Mirosław Bańko

Opis:

Jaki jest obraz współczesnej polszczyzny? Co to jest moda językowa? Czy zagraża nam „zalew angielszczyzny”? Czy polszczyzna się degraduje? Dlaczego lubimy mówić mocno i dostanie? Co językowa norma może, a co musi? Jakie zadania stoją przed językoznawcami? Jaki wpływ na polszczyznę mają jej użytkownicy? Jakie są skutki językowej niefrasobliwości w konstruowaniu tekstów urzędowych? O tych i innych nowych, nowszych i najnowszych problemach współczesnej polszczyzny piszę w swojej książce. Zapraszam do lektury!

Spis treści:

Słowo wstępu. O językowych i kulturowych zyskach i stratach

Część I.

Obraz współczesnej polszczyzny

  1. Nowa jakość polszczyzny: zagrożenie czy szansa?
  2. Festiwal radosnych zakupów – moda językowa na tle współczesnych zmian kulturowych
  3. Nowe czasy, nowe wartości, nowe znaczenia – o niektórych nowościach semantycznych w polszczyźnie medialnej
  4. O zmianach znaczeniowych, ich przyczynach i skutkach
  5. O językowych barbarzyńcach

Część II.

Norma a praktyka językowa

  1. Po co społeczeństwu językoznawcy? Uwagi o zadaniach współczesnej normatywistyki
  2. Co nam dało zróżnicowanie normy językowej?
  3. „Czy growy jest morowy”? Nowe słowa w polszczyźnie a kryteria poprawności językowej
  4. Zabiegi na twarz – o nowej konstrukcji składniowej w polszczyźnie
  5. Krem dla komfortu Twojej skóry – o (nie)nowej konstrukcji składniowej rozpowszechnianej przez reklamy
  6. Przed i po, dwa i więcej - o nienormatywnych chociaż żywotnych konstrukcjach składniowych
  7. Osiemnastka, czterdziestka, sześćdziesiątka czy 18-ka, 40-ka, 60-ka? Dylemat ortograficzno-normatywny
  8. Kompetencja językowa a „szczęście komunikacyjne”. Refleksje biegłego językoznawcy
  9. Kultura komunikacji urzędowej

Literatura

Używamy plików cookies, aby zapewnić najlepszą jakość. Kontynuując korzystanie z naszej strony, zgadzasz się z naszą polityką dotyczącą plików typu cookies.